Mi is az e-Jogi Navigátor(R)?


Mi is az az e-Jogi Navigátor(R)? A dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda e-kiadványa. Mégpedig egy olyan havi összeállítás, amely: 1) Mindig közérthető jogi témájú magyarázatokat, 2) Mindig azonnal (már az olvasás másnapján is) hasznosítható ügyvédi tippeket, 3) Sőt, a szerződéskötés és a szerződésfelmondás világában szükséges hasznot hozó ügyvédi tanácsokat, 4) És még sok minden mást is tartalmazó havi értesítő, cégtulajdonosok és ingatlan tulajdonosok számára.
JÓL HANGZIK? ITT MÁRIS KÉRHETED, sőt, előtte azt is megnézheted, vajon miről szóltak a legutóbbi számok.

2011. november 1., kedd

Hogyan ronthatod el ingatlan adásvételi ügyedet? Hogyan hiúsítsd meg tulajdonjogod (más jogod) át- vagy bejegyzését a földhivatali eljárásban?

Provokatívnak találtad cikkünk címét? Ez nem véletlen! Sok rossz szerződést és hibás tulajdoni lapot láttunk már. Ezért találjuk fontosnak, hogy tájékoztassuk Téged, kedves Olvasó arról, hogyan ronthatod el a legkönnyebben ingatlan szerződésedet (még akkor is, ha ügyvéddel jársz el). Így pedig segítünk majd abban is, hogy hogyan kerüld el a legnagyobb hibákat.

Miért fontos ez? Talán magad is tudsz már arról, hogy ingatlan ügyekben a földhivatali nyilvántartásban található tulajdoni lap tartalmazza az ingatlan, a tulajdonos(ok), és a bejegyzett jogok (kötelezettségek) részleteit, pontos adatait. Ebből az is következik: ha a tulajdoni lapon nem látszódik valamely - egyébként létező - fontos tény, adat, arról a leendő vevő vagy az eladó, esetleg egy jövőbeli jog leendő jogosultja vagy kötelezettje sem kell, hogy tudjon. Hiszen honnan is tudhatna bárki is egy szerződésben elfekvő jogról, ami nem látszódik a közhiteles nyilvántartásban? A szerződés ugyanis  elsődlegesen a felek üzleti titkát képezi. Ingatlan ügyekben azonban a földhivatalhoz is benyújtott okiratok nyilvánosan bejegyzett jogok és kötelezettségek alapjául szolgálnak (pl. haszonélvezeti jog, keretbiztosítéki jelzálogjog, elővásárlási jog, vételi jog, özvegyi jog, tulajdonjog stb.), így az azokból eredő, az ingatlant érintő legfontosabb részletek megismerhetővé válnak mindenki számára.

Vajon mikor ellenőrizted utoljára, hogy a családod vagy a céged nevén lévő ingatlan tulajdoni lapja helyesen tartalmazza-e az ingatlan adatait (alapterületét, bejegyzett minőségét (pl. társasházi öröklakás vagy zártkert stb.), a tulajdonos lakcímét vagy éppen a bejegyzett banki jelzálogjogot)? 

Egy tulajdoni lap most csak legfeljebb néhány ezer forintodba kerül. Ha viszont holnap el szeretnéd adni lakásodat, telkedet, irodádat, és a megbízott ügyvédnek azzal kell kezdenie a szerződéskötés előkészítését, hogy először a hibás nyilvántartási adatokat kell korrigáltatnia a földhivatalnál, mert a tulajdoni lap hibásan tartalmazza az ingatlan vagy a tulajdonosok adatait,  máris csúszik az ügylet, és Te majd csak később jutsz hozzá a tervezett vételárhoz, melyet a gyors adásvételi szerződéstől reméltél.

Talán nem is sejted, hány féle módon ronthatod el ingatlan adásvételi szerződésedet (akkor is, ha ügyvéddel jársz el), és ez milyen galibákat okozhat később? 

Vegyük ezért sorra azt az 5 legfontosabb hibát ingatlan (adásvételi és más) szerződéseknél, amelyek szerintünk még akár a tulajdonjog bejegyzését is meghiúsíthatják:

1./  Az ingatlanszerződésben hagyj elírt, rossz adatokat, aláírás előtt ne nézd át saját, személyes adataidat, így biztosan benne marad majd egy-két apró elütés, ami később bonyodalmakat okozhat a jogaid  bejegyzésekor vagy kötelezettséged törlésekor... (pl. hibás lakcímedre küldik majd a határozatod, amelyről így nem fogsz tudni...)

2./  Az ingatlan pontos címét, helyrajzi számát se ellenőrizd le a szerződés szövegében, és társasházi ingatlannál ne ellenőrizd az osztatlan közös tulajdoni hányadból a lakáshoz, irodához tartozó részt sem,  így biztosan mindent megteszel annak érdekében, hogy ne legyél jogi biztonságban ingatlan adásvételi ügyedben... (pl. a társasházi alapító okirattal nem egyező számú lakásról szól a szerződésed...)

3./  Ha eladó  vagy, már azt megelőzően add át a tulajdonjogot a vevőnek, mielőtt a vevő teljesen, hiánytalanul kifizette volna a vételárat. Így lehetőséget adsz a vevődnek arra, hogy a nevére kerüljön az ingatlanod, anélkül, hogy a teljes vételárat kifizette volna neked készpénzben vagy banki utalással... (ugye ezt nem is kell magyarázni...)

(Ha tetszik a blog, itt, a jobb oldalon írd be emailcímedet, 
és kövesd a blogot.  Nemsokára írunk arról is: Mire jó a perfeljegyzés, 
és hogyan kell azt okosan alkalmazni a tulajdoni lapon...)

4./  Még tulajdonjogod átadása előtt, és a vételár fizetés előtt is add birtokba a lakást, vagy az eladott házadat (lehetőleg aláírt birtokba adási jegyzőkönyv, leolvasott közműóraállások nélkül). Ezzel is segíted a vevődet abban, hogy a vételár teljes kifizetése nélkül, azaz vételártartozással, hátralékkal is hozzájusson az ingatlanhoz, sőt akár közmű rezsitartozást is felhalmozzon a beköltözés után. Ezzel elérheti minden tulajdonos azt is,  hogy csak keserves, hosszan tartó és drága jogi vitákkal, perekkel tehesse ki a saját ingatlanából a nemfizető személyt, céget, és helyette a keletkezett közműtartozásokat is befizethesse... (...hiszen a közmű cégek végső soron, előbb utóbb a tulajdonost perlik majd...)

5./  Bármilyen szerződést kötöttél, a szerződéskötés után, az iratoknak a földhivatalhoz történő ügyvédi benyújtását követően, körülbelül 60-90 nap elteltével se kérdezz rá az eljáró ügyvédnél arra, hogy vajon érkezett-e már bejegyző vagy törlő határozat a saját ügyedben. Azaz: rákerült-e a nevedre, vagy lekerült-e a nevedről a megvett vagy eladott ingatlan, a megszerezni kívánt jog vagy kötelezettség.  A legtöbb ügyvéd alapos, és azonnal szól, ha érkezett válaszirat a földhivataltól. De lehet, hogy szabadságon van, vagy késik az ügyintézéssel. Ha viszont te magad sem tartod fejben ügyedet, magad is elősegítheted azt, hogy akár el se jusson hozzád időben mindazon információ, ami a saját ügyedben számodra fontos lenne.... (pl: ha időben megkapnád a határozatot, és abban esetleg hiba van,  időben tudnál kijavítást is kérni...)

Ugye érzed a fenti állításokban rejlő valóságot? 
Ugye indokolt szerinted is ez a kis ügyvédi humor részünkről?

Ne vedd komolyan javaslatainkat, de gondolkozz el rajtuk. Mi így szeretnénk felhívni a figyelmedet arra:  a saját ügyedben Te legyél az első, aki mindent megteszel szerződéses jogaid biztonsága érdekében. Ha pedig úgy érzed, hogy nem vagy képes mindenre gondolni, de valóban érzed, hogy mennyi elkövethető hiba lehetséges még egy egyszerű ingatlan szerződés esetén is, akkor vegyél igényben gondos és hiteles ingatlanszakértői segítséget, segítő barátot vagy családtagot is az ügyedhez (Több szem többet lát !). Így biztosítod majd tulajdonjogod, esetleg szerződéssel alapított elővásárlási jogod hibátlan bejegyzését, vagy éppen a visszafizetett banki hiteledet biztosító banki jelzálogjog gyors törlését, vagy a megszűnt kezesi szerződésből eredő vételi jog, esetleg az időközben elhunyt haszonélvező jogának mielőbbi eltüntetését az ingatlanod tulajdoni lapjáról.

3 megjegyzés:

  1. Tökéletes! Csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! Remélem Ön nem követte el e hibákat sosem! Tanuljunk a más hibájából, ezért tesszük közzé tapasztalatainkat. Maradjon velünk, iratkozzon fel a blogértesítőre, hamarosan írunk egy klassz összeállítást a birtokvédelmi tapasztalatokról is, ingatlan ügyekben.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés