Mi is az e-Jogi Navigátor(R)?


Mi is az az e-Jogi Navigátor(R)? A dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda e-kiadványa. Mégpedig egy olyan havi összeállítás, amely: 1) Mindig közérthető jogi témájú magyarázatokat, 2) Mindig azonnal (már az olvasás másnapján is) hasznosítható ügyvédi tippeket, 3) Sőt, a szerződéskötés és a szerződésfelmondás világában szükséges hasznot hozó ügyvédi tanácsokat, 4) És még sok minden mást is tartalmazó havi értesítő, cégtulajdonosok és ingatlan tulajdonosok számára.
JÓL HANGZIK? ITT MÁRIS KÉRHETED, sőt, előtte azt is megnézheted, vajon miről szóltak a legutóbbi számok.

2011. október 9., vasárnap

Kölcsönadott de nem kapta vissza? Vajon mindent megtett a tartozás biztosításáért?

Amikor kölcsönadott valakinek, kedves Olvasónk, akkor reméljük hogy elgondolkodott ennek a 4 szempontnak a fontosságán még a kölcsönadás előtt, és csakis ezután nyúlt a pénze után, hogy kiadja a zsebéből. Ha pedig legutóbb nem így járt el, legközelebb inkább így csinálja: 

1.) Ismerem azt, aki kölcsön kér tőlem, és már van annyi tapasztalatom vele az életben, hogy rá merek bízni egy összeget egy időre. Bizalmam élő, van közöttünk tehát egy olyan erkölcsi kapocs, amely további biztonságot jelent majd a kölcsönszerződésünk mellé a teljesítéshez. Vadidegennek pedig csakis ismerős kezessel a háta mögött adjon kölcsön, különben pórul járhat.

2.) Nem csak a kölcsön nyújtásának részletes feltételeit beszélem meg az ismerőssel már jóval a szerződés aláírása előtt, hanem annak a koreográfiának a részleteit is, ha egy nem várt esetben valami mégis közbe jönne, és mégsem tudna a kölcsönt kérő személy (az adós) a megállapodott határidőre teljesíteni. Jobb ugyanis erről is előre beszélni - még ha nem túl kellemes is -, mint aztán szemlesütve találkozni, vagy elbújni a hívások elől...


3.)   Ha már minden részlet világosnak tűnik, és közeledik a kölcsönadás napja, feltétlenül írásba foglalt szerződésben kell az összes megállapodásunkat rögzíteni az adós és a kölcsönt nyújtó hitelező között. A kölcsönszerződésünk akkor jó, ha nemcsak a megfelelő kölcsön összeg, de pontosan leírt határidők is világosan és egyértelműen láthatók és érthetők annak szövegéből. Tehát feltételezhető, hogy az adósunk aláír majd velünk egy írásbeli szerződést a tartozásról. Ellenkező esetben máris vesse el a kölcsönadás ötletét is, és használja a pénzét a saját maga számára!

4.) A jó kölcsönszerződéshez megfelelő teljesítési biztosítékok kellenek, ezek biztonságos és érvényes kikötése viszont jogi szaktudást is igényel. Kezes? Ingatlan jelzálog? Zálogtárgy? Késedelmi kötbér? Vételi jog? Mind mind olyan jogi fogalmak, melyeknek a hétköznapi értelme eltérhet a jogszabályokban található részletes rendelkezésektől, ezért feltétlenül tájékozódni kell róluk. És nem mindegy az sem, hogy milyen lesz a zálogtárgy, vagy ki(k) lesz(nek) a kezes(ek). Ezek nem jogi kérdések, de mégis alapvetően befolyásolhatják majd az ügylet sikerét.

Még egy jó írásbeli szerződéssel a kezünkben is előfordulhatnak nem várt fejlemények az  ügyünkben, de óriási a saját szerepünk a tartozás csúszásában, a késedelem megelőzésében is. Azaz abban, hogy a tartozásunk ne merüljön a feledés homályába, hanem mindig, időben hívjuk fel az adósunk figyelmét a fizetési határidő közeledtére, sőt, a nem fizetés esetén akár mi kezdeményezzük a  kapcsolatfelvételt már néhány nap elteltével is, hiszen nem nekünk kell, hogy kellemetlen legyen a nemfizetés ténye. Érezze az Ön állandó figyelmét magán az, akinek kölcsön adott. Ha ez Önnek kellemetlen volna, akkor egyszerűen kérjen meg egy szakembert a felszólítások és emlékeztetők megküldésére. Ez napi rutinfeladat annak, aki ilyen ügyekben jár el nap mint nap.

Szerintünk a halogatás minden ügyben kárt okoz. Elsősorban nekünk. A tartozások ügyében pedig az idő nem old meg semmit! Soha ne várjon arra, hogy majd az adósa magától jelentkezni fog. Keresse, legyen a nyomában és udvariasan ám határozottan kövesse nap mint nap, így nagyobb valószínűséggel kapja majd vissza a jóhiszeműen kölcsönadott összeget, amelyből ismét elutazhat nyaralni, vagy vehet egy-két jó dolgot magának.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése