Mi is az e-Jogi Navigátor(R)?


Mi is az az e-Jogi Navigátor(R)? A dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda e-kiadványa. Mégpedig egy olyan havi összeállítás, amely: 1) Mindig közérthető jogi témájú magyarázatokat, 2) Mindig azonnal (már az olvasás másnapján is) hasznosítható ügyvédi tippeket, 3) Sőt, a szerződéskötés és a szerződésfelmondás világában szükséges hasznot hozó ügyvédi tanácsokat, 4) És még sok minden mást is tartalmazó havi értesítő, cégtulajdonosok és ingatlan tulajdonosok számára.
JÓL HANGZIK? ITT MÁRIS KÉRHETED, sőt, előtte azt is megnézheted, vajon miről szóltak a legutóbbi számok.

2011. október 6., csütörtök

Szerintem a legjobb szerződések talán el sem jutnak az ügyvédig...

Szerintem a legjobb szerződések nem jutnak el az ügyvédekig, mert aláírják őket, azok szuper jól működnek, és végül rendes, szerződésszerű teljesítés által meg is szűnnek csendesen.
 
Tapasztalataim szerint azonban igen  kevés olyan tehetséges szerződésíró van, aki meg tudja valósítani ezt az 5 fontos, gyakorlati tanácsot szerződésíráskor, amely szerintem nélkülözhetetlen feltétele annak, hogy jó szerződés szülessen bármilyen családi vagy céges ügyben:

1.) Érthetően össze kell tudni foglalni önmagunk számára, hogy miben is szeretnénk megállapodni valakivel;

2.) Ha összefoglaltuk, azt kellően összeszedetten, megfelelő logikai és tartalmi tagolással  le is kell tudni írni;  

3.) A leírt szerződést mindenre kiterjedő figyelemmel végig kell gondolni már az aláírás előtt, tehát a leírt határidők és kötelezettségek mögé azt is meg kell tudni fogalmazni, mi legyen, ha a határidő teljesítés nélkül eltelik, vagy a kötelezettséget nem teljesíti a másik szerződő fél;

4.) Mindezek mellé már az aláírás előtt arra is gondolni kell, hogy melyik bíróságon kellene inkább majd akkor pereskedni, ha mégsem sikerülne a szerződést betartani és így nem várt vitára kényszerülnek a szerződő partnerek;

5.) Arra már csak igen kevesen koncentrálnak egy új üzleti terv megálmodásakor, hogy a szerződést, amelyet megfontoltan kellene megkötni, adott esetben felmondani is inkább vita nélkül volna szerencsés, mert mi van akkor, ha éppen én magam akarok a szerződésből majd kiszállni, hiszen meggondoltam magamat valamilyen személyes vagy üzleti okból;

A rossz szerződés kárt okoz. Mindenkinek. Mert nem előrelátó, mert nem biztonságos és mert nem a felek valódi akaratát tükrözi.

És az adóhivatalnak sem fog tetszeni... 

(Ha ehhez hasonló, érthető írásokat szívesen olvasol egy tapasztalt ügyvéd tollából, a jobb oldali menüben már most iratkozz fel a blogom követésére. Szívesen írok Neked is, mert biztosan tudom: a következő cikkem is hasznos és időtálló lesz számodra is. Különösen, ha céget vezetsz, cégtulajdonos vagy, esetleg nagy értékű ingatlan felett rendelkezel!)

Tudtad, hogy a jó szerződést felmondani is könnyű? Klikk a cikkhez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése