Mi is az e-Jogi Navigátor(R)?


Mi is az az e-Jogi Navigátor(R)? A dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda e-kiadványa. Mégpedig egy olyan havi összeállítás, amely: 1) Mindig közérthető jogi témájú magyarázatokat, 2) Mindig azonnal (már az olvasás másnapján is) hasznosítható ügyvédi tippeket, 3) Sőt, a szerződéskötés és a szerződésfelmondás világában szükséges hasznot hozó ügyvédi tanácsokat, 4) És még sok minden mást is tartalmazó havi értesítő, cégtulajdonosok és ingatlan tulajdonosok számára.
JÓL HANGZIK? ITT MÁRIS KÉRHETED, sőt, előtte azt is megnézheted, vajon miről szóltak a legutóbbi számok.

2011. október 6., csütörtök

A szerződés hibás felmondása kártérítési veszélyt rejthet...

Hogyan lépjünk ki egy szerződésből békében, vita nélkül? És mit tegyünk, ha egyoldalúan döntünk úgy, hogy itt a vége? 

A szerződés jövőre nézve történő megszüntetésének több olyan fontos és lehetséges módja van, amely a leggyakrabban fordul elő a hétköznapokban. 

A közös megegyezés és a felmondás a szerződések leggyakoribb megszüntetési módjai, de nem mindegy, hogy ezeket is hogyan valósítjuk meg. A közös megegyezés tényleg legyen közös, a felmondás pedig mindig legyen korrekt!

1.) Ha a szerződő partnerek közösen döntenek úgy, hogy befejezik az eddig együttműködésüket még azelőtt, hogy egyébként a szerződésük lejárt volna (mert például határozott időre kötötték meg), ebben az esetben kölcsönös akarattal - azaz közös megegyezéssel - szüntetik meg a szerződést.  Mindenképpen az a leghasznosabb megoldás, ha a közös megegyezést a felek írásba öntik (akkor is, ha esetleg jogszabály erre nem is kötelezné őket), tehát írnak arról néhány mondatot, hogy a szerződést mely naptól szüntetik meg, meddig számolnak el egymással, és a szerződés befejezését követően nincs egymással szemben semmilyen követelésük a jövőre nézve. Így zárják le korrektül addigi kapcsolataikat.

2.) Ha valamelyik fél egyedül dönt úgy, hogy kilépne a szerződésből, ebben az esetben meg kell fogalmaznia, hogy  a kilépésre valamilyen szerződésszegés miatt szánta-e el magát, vagy csak egyszerűen már nem áll érdekében a szerződésben való további együttműködés. Bármelyik döntést is hozza meg magában, egyoldalú felmondó nyilatkozatot (a hétköznapokban ezt felmondó levélnek is hívják) kell küldenie szerződő partnerének, hogy így értesítse őt a szerződésből való közelgő kilépésről. És mindig figyelemmel kell lenni arra is, hogy bizonyos típusú szerződésekre nem léteznek-e speciális jogszabályi előírások is arra nézve, hogy hány napos felmondási idővel lehet csak a szerződést felmondani, vagy mit kötelező beleírni a felmondó levélbe (pl. irodabérleti szerződés, lakásbérleti szerződés).

     Rendkívüli (azonnali) felmondás: Szerződésszegés miatti felmondás általában azonnal megtörténhet, tehát a felmondó levél kézhez vételét követő naptól vége lesz a szerződésnek. Mi kell ehhez? Bizonyítani a megtörtént szerződésszegést, és ténylegesen is eljuttatni a másik félhez a felmondó levelet. Ha bármelyik hiányzik, nem biztos, hogy jogszerűen sikerül majd a felmondás.

      Rendes felmondás: ha  a szerződésben lehetségesen kikötötték a felek előre, tehát már az aláíráskor, hogy például 10/15/30/45/60 stb. napos felmondási idővel bármikor ki lehet lépni a szerződésből, és ezt indokolás nélkül meg lehet tenni, ebben az esetben nem kell semmilyen szerződésszegésre vagy más körülményre hivatkozni a felmondó levélben, de azt mindenképpen át kell majd adni a másik (többi) szerződő partner részére. A felmondási idő azon napot követő napon indul majd, amikor a másik fél kézhez vette a felmondó levelet.

Soha ne mondjon fel egy szerződést meggondolatlanul, hanem mindig vegye számba a felmondás utáni lehetőségeit is (van-e például elszámolandó kaució kikötve a szerződésben, volt-e esetleg meghíusulási kötbér kikötés a jogtalan felmondás esetére stb.), és még a felmondó levél elküldése előtt olvassa át utoljára a szerződését is, amelyet felmondana...


A rosszul megtett felmondás kárt okozhat. Még saját magának is. Mert nem kiszámítható, mert nem alapos, mert olyan vitára is okot adhat a jövőben, amely egyébként csupán a felmondás megtörténte miatt egyáltalán nem kellene, hogy bekövetkezzen.


2 megjegyzés:

  1. Ez tényleg így van. Tetszett a cikk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük, örülünk, ha hasznosnak találtad. Iratkozz fel, kövess e-maillel, és az új bejegyzésekről is elsőként értesülhetsz a jövőben.

      Törlés